Serwatka paszowa w żywieniu prosiąt

Jest wiele sposobów żywienia zwierząt hodowlanych. Temat ten jest bardzo popularny i zajmujący, ponieważ od tego, czy zwierzęta będą żywione w odpowiedni sposób, zależy naprawdę wiele. Bardzo ważnym dodatkiem żywnościowym okazuje się serwatka paszowa.
Czym jest serwatka paszowa?
Serwatka jest pozostałością po procesie ścięcia krowiego mleka. Jest traktowana jako produkt uboczny, który powstaje podczas produkcji serów, twarogów i innych produktów, które zawierają mleko. Istnieją dwa typy serwatki paszowej: podpuszczkowa, którą nazywa się także słodką, uzyskuje się ją podczas produkcji serów dojrzewających. Drugim typem serwatki jest tak zwana serwatka kwasowa, która uzyskiwana jest podczas produkowania twarogów. Produkt ten posiada bardzo dużą ilość wody i niestety niewiele składników odżywczych, dlatego przechodzi odpowiedni proces produkcyjny, który polega na zagęszczeniu serwatki albo zupełnym jej wysuszeniu.
Dla kogo serwatka?
Produkt ten stosuje się przeważnie jako element żywienia trzody chlewnej, w szczególności młodych prosiąt, które zostały oddzielone od swoich matek. Serwatkę dodajemy do paszy, dzięki czemu prosięta chętniej i więcej jedzą, ponieważ pojawiają się u nich skojarzenia z mlekiem matki. Produkt ten zawiera laktozę, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz jest dobrym źródłem energii. W żołądku zwierząt laktoza poddawana jest procesowi fermentacji i zmienia się w kwas mlekowy, który znacząco wpływa na obniżenie pH zawartości żołądka, a co za tym idzie, usprawnia działanie jelit. Jeśli chodzi o proporcje, przedstawiają się one następująco: zawartość suchej serwatki powinna być na poziomie od 10 do 30%. Kiedy masa ciała prosięcia wzrośnie i osiągnie około 10-12 kg i więcej, można zacząć zmniejszać dawkę, bo laktoza nie jest już wtedy aż tak skuteczna w działaniu i dalsze jej stosowanie okazuje się jednak bezcelowe.
Poza laktozą, serwatka jest także dobrym źródłem białka oraz innych składników odżywczych, które dobrze jest dostarczać młodym prosiętom, ponieważ znacznie usprawniają ich wzrost oraz rozwój- na czym powinno zależeć przecież każdemu hodowcy.
Składniki
Składniki odżywcze serwatki sprawiają, że jest to produkt pożądany w żywieniu młodych prosiąt. Duża ilość lizyny w białku jest jej głównym atutem- jest jej nawet więcej niż w śrucie sojowej. Poza tym, serwatka posiada składniki biologicznie czynne, dlatego więc preparaty, które z niej powstają, są bardzo cennym składnikiem mieszanek paszowych dla młodych zwierząt.
Obecność laktoferyny również zaliczana jest do dużych plusów, ponieważ ma działanie przeciwbakteryjne oraz stymulację wzrostu bakterii Lactobacillus, poprawę również wchłaniania żelaza. Regeneruje także nabłonek jelitowy. Laktoferyna wpływa także na częstotliwość występowania biegunek- skutecznie ją zmniejsza. Posiada wiele mikro- i makroelementów,jest bogata w witaminę B12, ryboflawinę i kwas pantotenowy. Jednym z minusów jest natomiast fakt, że posiada niewielką ilość witaminy A oraz D.